Uitgeverij Mens!

Workshop: Voorbij woorden: lichaamsbewustzijn, ritme en spel

  

Gebaseerd op het nog te verschijnen boek ‘Traumasporen – het werkboek’ van prof. dr. Bessel van der Kolk en Licia Sky

 

 

Licia Sky

11 juni 2020 (volgeboekt; aanmelden wachtlijst mogelijk)

Workshop

Onderzoek toont aan dat de mate waarin we ons bewust kunnen zijn van ons lichaam van invloed is op de manier waarop we gewaarwordingen en herinneringen verwerken en hoe we herstellen van traumatiserende gebeurtenissen. Als we sensaties ervaren die we lastig kunnen verdragen, zoals hartverscheurende of misselijkmakende gevoelens, wordt onze ademhaling oppervlakkig, hebben we minder besef van tijd en zijn we minder goed in staat om taal te verwerken en in het hier en nu aanwezig te zijn. Het zenuwstelsel raakt overspoeld en het lichaam wordt zodanig geactiveerd en reactief dat het bijna onmogelijk is om je nog voor te stellen dat er een kalme, ontspannen gemoedstoestand bestaat, die nodig is om te herstellen en contact te maken – laat staan dat een dergelijke toestand ook werkelijk bereikt kan worden.

Verbaal-georiënteerde therapeuten vragen zich wellicht af hoe ze een lichaamsbewuste aanpak in hun klinische praktijk kunnen integreren. Hoe kan een therapeut een cliënt helpen om zijn of haar zenuwstelsel tot rust te brengen en zo te kunnen tolereren wat hij of zij voelt en opmerkt over zichzelf? Je kunt iemand anders niet leren om bewust te zijn van zijn of haar lichaam en Zelf als je daar zelf niet toe in staat bent.

Licia Sky laat je kennismaken met verschillende soorten ritmes – ademhaling, hartslag, voetstappen, stemexpressies, gebaren en conversatie – en leert je hoe je synchroniciteit kunt bereiken via afstemming, aansluiting, nabijheid, veiligheid, betrokkenheid, zingeving en spel. Aan de hand van oefeningen word je je op een non-verbaal niveau bewust van lichamelijke sensaties, innerlijke oriëntatie, aantrekkingskracht, impulsen en de onbewuste keuzes die we in een fractie van een seconde maken met betrekking tot relevantie en veiligheid.

Voor ons als therapeuten is ons eigen lichaamsbewustzijn een belangrijke barometer om de gemoedstoestand van zowel onze cliënten als onszelf in de gaten te houden tijdens een sessie. Licia bespreekt en demonstreert hoe dit lichaamsbewustzijn van invloed is op het creëren van een veilige therapeutische omgeving en hoe het bevorderlijk is voor het vermogen om aanwezig te blijven bij wat er in de sessie naar voren komt. Dit programma is gebaseerd op het later te verschijnen boek, Traumasporen – het werkboek (The Body Keeps the Score Workbook, door prof. dr. Bessel van der Kolk en Licia Sky; verwacht najaar 2020) en biedt een scala aan non-verbale ervaringsoefeningen die ontsproten zijn aan technieken uit het theater, geleide aandachttechnieken, dans, meditatie, yoga, lichaamswerk en de Embodied Voice-methode.

Voertaal workshop
Engels