Uitgeverij Mens!

Congres + eendaagse masterclass: Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na traumaHet herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

 


(De masterclass is alleen te boeken in combinatie met het congres)

Janina Fisher

5 oktober 2020 congres + 6 oktober 2020 masterclass (volgeboekt; aanmelden wachtlijst mogelijk)
5 oktober 2020 congres + 7 oktober 2020 masterclass (nog plaatsen vrij)

Congres + masterclass

In verband met het coronavirus zullen dit congres en deze masterclass helaas niet doorgaan.

Iedereen die zich heeft aangemeld, heeft persoonlijk bericht van ons gehad over de verdere afhandeling. Heb je niets ontvangen, neem dan contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zelfvervreemding is een overlevingsstrategie om de gehechtheid aan mishandelende of niet-aanwezige verzorgers in stand te houden door het zelf te verloochenen en als ‘slecht’ of ‘niet om van te houden’ te beschouwen. Zelfvervreemding wordt mogelijk gemaakt door het aangeboren vermogen van jonge kinderen om imaginaire werelden te creëren als ze zich in een angstaanjagende omgeving bevinden. De prijs die daar echter voor wordt betaald is een diep en pijnlijk gebrek aan zelfaanvaarding, dat gehandhaafd wordt door zelfverachting, dissociatie en ontkenning. Zonder innerlijke compassie is het moeilijk om acceptatie door anderen binnen te laten komen en worden afwijzing of kritiek onmogelijk te verdragen. 

Om zelfvervreemding te kunnen overwinnen, is het van belang dat de therapie gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden bij de cliënt om pijnlijke emoties te gaan zien als communicaties van verloochende delen. Door deze kinddelen vervolgens, in samenwerking met de therapeut, de ‘ontbrekende ervaringen’ te bieden waarnaar zij zo verlangen, kan de impliciet herinnerde ervaring van angst en bedreiging worden getransformeerd. In deze benadering ligt de nadruk op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie.

Janina Fisher combineert actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische aanpak voor de behandeling daarvan. Aan de hand van strategieën die zijn gebaseerd op Sensorimotor Psychotherapy, Internal Family Systems-therapie (IFS), mindfulnessgerichte therapieën en klinische hypnose, zullen we tijdens het congres en de masterclass de therapeutische kracht onderzoeken van het verwelkomen van die delen van het zelf die het meest afgewezen en verloochend zijn. Hiermee ontstaat inzicht in de therapeutische benaderingen voor traumatische gehechtheid, het werken met dissociatieve symptomen en de integratie van verschillende behandelmethoden ter bevordering van de communicatie ‘van rechterhersenhelft naar rechterhersenhelft’.

Congres en masterclass
Tijdens het congres zal de theoretische kant worden besproken van zelfvervreemding na trauma, het ontstaan en de functie van delen en hoe hier therapeutisch mee te werken voor herstel. Tijdens de masterclass zal Janina Fisher voortborduren op de theoretische basis die bij het congres is gelegd. Samen met de maximaal 50 deelnemers zal zij diepgaand op de praktijk ingaan door middel van de bespreking van casussen, demonstraties, video’s, het leren van interventies en oefenen onder haar supervisie. Ook is er ruimte om zelf casussen in te brengen, waarbij zal worden getoond hoe er praktisch met deze cliënten gewerkt kan worden.

Leerdoelen
• De theorie van gefragmenteerde persoonlijkheidsdelen toepassen op complexe klinische casussen.
• Symptomen van een persoonlijkheidsstoornis herinterpreteren als een aanwijzing voor fragmentatie.
• Nieuwe technieken en vaardigheden toepassen in praktische oefeningen.
• Weerstand en een gebrek aan vooruitgang herkennen als een verdedigingsmechanisme dat voorkomt uit trauma.
• De toepassing van het structurele-dissociatiemodel in de behandeling van trauma kunnen beschrijven.
• Effectieve interventies voor verschillende defensieve reacties kunnen bepalen.

Voertaal
Engels

Boeken van Janina Fisher
Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma
Sensorimotor Psychotherapy: Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid (samen met Pat Ogden)