Uitgeverij Mens!

Congres: Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma 


Het onderscheiden en verenigen van gefragmenteerde persoonlijkheidsdelen

 

 

Janina Fisher

5 oktober 2020

Congres

In verband met het coronavirus zal dit congres helaas niet doorgaan.

Iedereen die zich voor het congres heeft aangemeld, heeft persoonlijk bericht van ons gehad over de verdere afhandeling. Heb je niets ontvangen, neem dan contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zelfvervreemding is een overlevingsstrategie om de gehechtheid aan mishandelende of niet-aanwezige verzorgers in stand te houden door het zelf te verloochenen en als ‘slecht’ of ‘niet om van te houden’ te beschouwen. Zelfvervreemding wordt mogelijk gemaakt door het aangeboren vermogen van jonge kinderen om imaginaire werelden te creëren als ze zich in een angstaanjagende omgeving bevinden. De prijs die daar echter voor wordt betaald is een diep en pijnlijk gebrek aan zelfaanvaarding, dat gehandhaafd wordt door zelfverachting, dissociatie en ontkenning. Zonder innerlijke compassie is het moeilijk om acceptatie door anderen binnen te laten komen en worden afwijzing of kritiek onmogelijk te verdragen. 

Om zelfvervreemding te kunnen overwinnen, is het van belang dat de therapie gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden bij de cliënt om pijnlijke emoties te gaan zien als communicaties van verloochende delen. Door deze kinddelen vervolgens, in samenwerking met de therapeut, de ‘ontbrekende ervaringen’ te bieden waarnaar zij zo verlangen, kan de impliciet herinnerde ervaring van angst en bedreiging worden getransformeerd. In deze benadering ligt de nadruk op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie.

Janina Fisher combineert actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische aanpak voor de behandeling daarvan. Aan de hand van strategieën die zijn gebaseerd op Sensorimotor Psychotherapy, Internal Family Systems-therapie (IFS), mindfulnessgerichte therapieën en klinische hypnose, zullen we tijdens het congres de therapeutische kracht onderzoeken van het verwelkomen van die delen van het zelf die het meest afgewezen en verloochend zijn. Hiermee ontstaat inzicht in de therapeutische benaderingen voor traumatische gehechtheid, het werken met dissociatieve symptomen en de integratie van verschillende behandelmethoden ter bevordering van de communicatie ‘van rechterhersenhelft naar rechterhersenhelft’.

Leerdoelen
• Het beschrijven van de relatie tussen vroegkinderlijk gehechtheidstrauma en vervreemding van het zelf.
• Het herkennen van de symptomen van vervreemding.
• Cliënten leren om bewuste aandacht te hebben voor hun pijnlijke emoties en impulsen als uitingen van hun kinddelen.
• Begrijpen hoe kinddelen bijdragen aan het overleven van trauma.
• Het beschrijven van hypnotische en somatische interventies die het gevoel van verbinding of gehechtheid met het zelf doen toenemen.
• ‘Verworven veilige gehechtheid’ stimuleren door gehechtheidsrelaties tussen volwassen delen en kinddelen.

Voertaal
Engels

Boeken van Janina Fisher
Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma
Sensorimotor Psychotherapy: Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid (samen met Pat Ogden)